Σώμα Υπερκυβικό

corpus hyperubus

Ο Dali υπήρξε αναμφίβολα μια προσωπικότητα τόσο εκκεντρική όσο και μεγαλοφυή. Τα έργα του έχουν εκτός των άλλων σχέση με τη μεταφυσική, τη θρησκεία, το χρόνο.
Σε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του με τίτλο Corpus Hypercubus απεικονίζεται το σώμα του Χριστού πάνω σε έναν σταυρό που δεν έχουμε συνηθίσει στις συνήθεις σταυρικές εικόνες. Αυτό γίνεται για να μας δηλώσει ο καλλιτέχνης την υπερβατική διάσταση του θείου η οποία δεν γίνεται αντιληπτή από τον κόσμο των αισθήσεων και αναφέρεται μόνο στο νοητό. 
Πιο συγκεκριμένα ο σταυρός πάνω στον οποίο «ίπταται» ο εσταυρωμένος αποτελεί το μαθηματικό ανάπτυγμα ενός κύβου, του ονομαζόμενου υπερκύβου, το οποίο δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας αλλά μόνο με το νου. Κατ’ αναλογίαν εάν προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε το ανάπτυγμα ενός κύβου (3 διαστάσεων) πάνω στο χαρτί (2 διαστάσεων) θα αποκαλυφθεί ένας σταυρός. Εάν πάλι σχεδιάσουμε το ανάπτυγμα ενός τετραγώνου (2 διαστάσεων) πάνω στο χαρτί (2 διαστάσεων) θα πάρουμε μία γραμμή η οποία φυσικά είναι μονοδιάστατη.

unfolding

Εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας έως τον τρισδιάστατο κύβο και όχι τον τετραδιάστατο, δηλαδή τον υπερκύβο. Για το λόγο αυτό, για να μπορέσουμε να απεικονίσουμε κάτι που μόνο με το νου το συλλαμβάνουμε χρησιμοποιούμε τη μαθηματική προβολή του στο τρισδιάστατο χώρο μας και έτσι το αναπαριστούμε. Μπορούμε να σκεφτούμε, τηρουμένων των αναλογιών, πως αν ήμασταν μυρμήγκια και περπατούσαμε σε ένα επίπεδο και ξαφνικά βλέπαμε μπροστά μας μια άπειρη γραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την κίνησή μας προς τα εμπρός θα φανταζόμασταν ότι αυτή η γραμμή είναι πράγματι μια γραμμή, χωρίς να μπορούμε να αντιληφθούμε (λόγο των ιδιοτήτων της όρασής μας και του μεγέθους μας) ότι αυτό είναι ένα άλλο επίπεδο που βρίσκεται κάθετα πάνω στο δικό μας επίπεδο κίνησης. Η «τομή» των δύο επιπέδων παράγει αυτή τη γραμμή. Έτσι λοιπόν οι αισθήσεις μας για εμάς τους τρισδιάστατους ανθρώπους σταματούν σε αυτές τις 3 διαστάσεις και κάτι που είναι πέραν από αυτές δεν τις αντιλαμβανόμαστε ακριβώς αλλά αντιλαμβανόμαστε τις προβολές του. Με τον τρόπο αυτό ο Νταλί θέλησε να πει ότι ο Χριστός γίνεται σε εμάς αντιληπτός με το σώμα αυτό που είναι σταυρωμένο στο σταυρό, αλλά μόνο σε εκείνο το σταυρό που αντιλαμβανόμαστε εμείς οι άνθρωποι. Τη βαθύτερη ουσία, τον πραγματικό Χριστό όπως και το πραγματικό υπερκύβο δεν μπορούμε να τον αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας παρά μόνο νοητά. Βλέπουμε την προβολή του υπερκύβου, δηλαδή τον κυβικό σταυρό, όπως και την προβολή του θείου δηλαδή το Χριστό.

hypercube

ακολουθεί σύνδεσμος, πατήστε εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s